Kultur och historia på Bjäre
Bjärehalvön har varit befolkad ända sedan forntiden och än idag kan du se rester från bronsåldersmänniskorna i landskapet, i form av gravhögar, skålgropar och hällristningar. Historia av nyare tid är den om badortens framväxt och Ludvig Nobels betydelse för Båstad. Är du historiskt intresserad, är det en spännande och naturskön upplevelse att upptäcka Båstad och Bjärehalvön.
Om du föredrar mer samtida konst och hantverk, så har du också kommit rätt. Här ligger gallerierna och ateljéerna tätt. Under Konstrundan som arrangeras varje år har du möjlighet att besöka konstnärer och hantverkare i sina hem och titta in i deras verkstäder. På Aghardsgatan i centrala Båstad ligger legendariska textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms ateljé, där unika mattor fortfarande vävs för hand. En liten pärla för dig som är intresserad av samtidskonst är Galleri Arnstedt i Östra Karup som ständigt utvecklas och är tidiga med att upptäcka stora talanger.
Båstad är även ett litet mecka för den filmintresserade. Här finns Sveriges kanske mest kreativa och ambitiösa bio, Scalabiografen. Här finns ett antal kända inspelningsplatser: Hovs Hallar i schackscenen i Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet, Ronja Rövardotters vitsippeskog på Hallands Väderö och Solsidan i Torekov för att nämna några. Varje sommar hålls Lilla Filmfestivalen i Bo Widerbergs anda.
Mitt på Bjäre, i byn Svenstad, ligger Birgit Nilssons släktgård vackert inbäddad mellan kullar och betesmarker. Här har La Nilsson växt upp och arbetat på familjens lantbruk medan hon drömde om en framtid i sångens värld. Gården är idag ett museum, enligt Birgits önskan, där minnena från barndomen och den makalösa operakarriären finns bevarade.
Den musikintresserade ska heller inte missa Båstad Kammarmusikfestival, som arrangeras varje sommar.