året runt i båstad

Se och göra

Båstad är inte bara tennis, golf, fest och långa sandstränder. Det är även storslagna naturupplevelser och en plats rik på konst, kultur och historia. Och även om vi älskar den pulserande sommaren, så är Båstad faktiskt ännu härligare när det mest hektiska tempot har lagt sig. Vi har själva lite svårt att förklara vad det är, men vi vet hur det känns. Man mår helt enkelt bra av att vara här.

Cykling

Cykling

HYR CYKEL
Upptäck Båstad och Bjärehalvön från cykelsadeln! En sommarklassiker är att cykla strandpromenaden längs med havet till Norrvikens trädgårdar och Kattviks våffelcafé. Trampa åt andra hållet om du vill besöka vårt systerhotell Hotel Riviera Strand. Vill du komma upp på Halladsåsen och se den fantastiska utsikten över havet, är det skönt med en elcykel.

På cykeluthyraren rentbike.se kan du hyra traditionell damcykel, landsvägscykel, barncykel, elcykel eller landsvägscykel. På hotellet finns även ett antal klassiska damcyklar av märket Memil att hyra plats, men vill du vara säker på att få en cykel så rekommenderar vi förbokning.

CYKELTRÄNING & TRÄNINGSLÄGER
Boosta din cykelträning med ett träningsläger i Skandinaviens bästa cykeldestination. Bjärehalvöns vindlande och lågtrafikerade vägar är perfekta för cykelturer, oavsett om du är elit eller glad vardagscyklist. Här cyklar du genom rapsfält och bokskogar, med fantastisk utsikt över havet. Vårt milda klimat gör cykelsäsongen lång.

MOUNTAINBIKE PÅ HALLANDSÅSENS STIGAR
Ridge Cycling guidar MTB på stigar i skogen, hyr ut cyklar och guidar även landsväg i södra Sverige. De är baserade vid Hallandsåsen och ordnar turer för cyklister på alla nivåer. Läs mer om Ridge Cycling

Golf

Spela golf på Bjärehalvön

Nordvästra Skåne är ett paradis för golfare. Bara i Florida ligger banorna tätare än här! På Bjärehalvön har vi fem 18-hålsbanor och en 9-hålsbana – alla med sin egen specifika karaktär.

Hotel Skansen samarbetar med Båstad GK och Bjäre GK, där vi gärna hjälper dig att boka tid för spel.

Båstad GK:s två banor ligger i vackert kuperad terräng. Den Gamla Banan är Sveriges näst äldsta 18-hålsbana och en riktig klassiker. På den Nya Banan spelas många internationella tävlingar. Bjäre GK:s 18-hålsbana är en pärla av rang, som ligger på böljande kullar högt uppe på åsen, med fantastiska vyer över havet.

Vill du ha några bra tips att ta med dig ut på banan? Titta på vårt systerhotell Torekov Hotells golfskola:

Kultur

Kultur och historia på Bjäre

Bjärehalvön har varit befolkad ända sedan forntiden och än idag kan du se rester från bronsåldersmänniskorna i landskapet, i form av gravhögar, skålgropar och hällristningar. Historia av nyare tid är den om badortens framväxt och Ludvig Nobels betydelse för Båstad. Är du historiskt intresserad, är det en spännande och naturskön upplevelse att upptäcka Båstad och Bjärehalvön.

Om du föredrar mer samtida konst och hantverk, så har du också kommit rätt. Här ligger gallerierna och ateljéerna tätt. Under Konstrundan som arrangeras varje år har du möjlighet att besöka konstnärer och hantverkare i sina hem och titta in i deras verkstäder. På Aghardsgatan i centrala Båstad ligger legendariska textilkonstnären Märta Måås-Fjetterströms ateljé, där unika mattor fortfarande vävs för hand. En liten pärla för dig som är intresserad av samtidskonst är Galleri Arnstedt i Östra Karup som ständigt utvecklas och är tidiga med att upptäcka stora talanger.

Båstad är även ett litet mecka för den filmintresserade. Här finns Sveriges kanske mest kreativa och ambitiösa bio, Scalabiografen. Här finns ett antal kända inspelningsplatser: Hovs Hallar i schackscenen i Ingemar Bergmans Det sjunde inseglet, Ronja Rövardotters vitsippeskog på Hallands Väderö och Solsidan i Torekov för att nämna några. Varje sommar hålls Lilla Filmfestivalen i Bo Widerbergs anda.

Mitt på Bjäre, i byn Svenstad, ligger Birgit Nilssons släktgård vackert inbäddad mellan kullar och betesmarker. Här har La Nilsson växt upp och arbetat på familjens lantbruk medan hon drömde om en framtid i sångens värld. Gården är idag ett museum, enligt Birgits önskan, där minnena från barndomen och den makalösa operakarriären finns bevarade.

Den musikintresserade ska heller inte missa Båstad Kammarmusikfestival, som arrangeras varje sommar.

Vandring

Vandra omgiven av hav

Vi hälsar dig välkommen till en sällsynt vacker plats, med ett rikt utbud av vandringsleder, aktiviteter, upplevelser och njutning. Runt om på Bjärehalvön finns över 130 kilometer markerad vandringsled. Kombinationen av Hallandsåsens kuperade landskap och hav åt tre väderstreck skänker dig milsvida vyer, trolska bokskogar och glittrande hav.

På hotellet kan du ta Båstads egen vandringskarta, med förslag på 18 olika natursköna vandringsturer.

Lite inspiration till din vandring kan du hitta här:

Norrviken

 

Besök Norrvikens Trädgårdar

”På den vackraste platsen som finns. Där hav möter land i en oändlig horisont. Här anlade Rudolf Abelin sina sju stilträdgårdar. Nu välkomnar vi dig till en värld där vi låtit elegans, sinnlighet och upplevelser vägleda oss vidare. Hit vill vi att du kommer för att strosa runt, njuta av en konsert eller äta något gott. För att drömma dig bort eller gå på en utställning. För att gifta dig eller fira en födelsedag. För att skapa egna värden.”
– Kajsa Vildängen, trädgårdsmästare

Norrviken är en fantastiskt vacker plats som vi vill rekommendera alla att besöka, ung som gammal. De berömda trädgårdarna skapades av Rudolf Abelin redan i början av 1900-talet, och röstades fram till Europas vackraste park 2010. Norrvikens sju olika stil trädgårdar har inspirerats av olika länder och tidsepoker, var och en med sin egen speciella karaktär.

Mitt i parken ligger nyrestaurerade Villa Abelin. En vacker byggnad där du äter gott i Orangeriet restaurang och Salamander café & bar. I det nybyggda glashuset Victoriahuset (nominerat till Sveriges vackraste nybygge 2019), anordnas bröllop, utställningar och evenemang.

Norrviken anordnar konserter, mässor, familjearrangemang och utställningar året runt.

Tennis & Padel

Tennis

Hotel Skansen erbjuder en av Europas attraktivaste tennisanläggningar. Det är minst sagt en speciell känsla att hyra Centercourten och spela en match där stjärnor som Björn Borg, Mats Wilander, Robin Söderling och Rafael Nadal har vunnit.

Hotel Skansens tennisbanor
Sex grusbanor finns att välja mellan runtomkring hotellet.
Tennissäsongen sträcker sig från maj–september.
Boka bana på Matchi eller (om du är hotellgäst) via Hotel Skansens reception på info@hotelskansen.se, eller +46 (0)431-55 81 00.

Tennisanläggningen Båstad Sportcenter
Drivan Båstad Sportcenter i centrala Båstad har 14 grusbanor och 6 inomhusbanor.
Här kan du boka professionella privattränare, varav flera har varit spelare på yttersta elitnivå.
Boka bana på Matchi eller via Hotel Skansens reception på info@hotelskansen.se, eller +46 (0)431-55 81 00.

Racket och bollar finns att hyra i hotellets reception för 80 kr/person (OBS! begränsat antal). Ring innan och hör om tillgänglighet, +46 (0)431-55 81 00.

 

Padel

Spela padel på Sveriges första padelbana eller inomhus i Båstads nybyggda padelhall!

Padelbana i Båstads hamn:
Utomhusbana vid Badhusparken i Båstads hamn. Sveriges första padelbana, öppnade 2009. Totalrenoverad 2020.
Boka bana på Matchi eller via Hotel Skansens reception på info@hotelskansen.se,  +46 (0)431-55 81 00.

Padelbana på Båstad Sportcenter vid Drivan:
Utomhusbana vid tenniscentret på Korrödsvägen i Drivan, i centrala Båstad.
Boka bana på Matchi eller via Hotel Skansens reception på info@hotelskansen.se,  +46 (0)431-55 81 00.

Båstad Padelhall vid Båstad station:
Nyöppnad padelanlägging som ligger 150 meter norr om Båstads nya tågstation.
Idag finns det 3 utomhusbanor och i november 2020 öppnar 5 inomhusbanor.
Boka bana via www.playtomic.se

Racket och bollar finns att hyra i hotellets reception för 80 kr/person (OBS! begränsat antal). Ring innan och hör om tillgänglighet på, +46 (0)431-55 81 00.

Till havs

Segling och vattensport

Båstad har de senaste åren stått värd för en lång rad internationella seglingstävlingar. Laholmsbukten erbjuder idealiska förhållanden och den återkommande Seglarveckan lockar med många kringevenemang, både till lands och havs.

Speedcats, seglarskola, eller SUP (stand up paddle) finns i Båstad hamn. Är man flera kan man hyra snabba R.I.B-båtar och uppleva kusten i högt tempo. Våg- och vindsurfing är andra aktiviteter med flera utövare. Att hyra en liten fiskbåt med inombordsmotor går att göra i hamnen i Kattvik. Sedan är det bara att ge sig ut på fisketur. Kustfiske när öringen går till är populär under tidig vår och i Stensån kan man fiska både med fluga och haspelspö.

Båtturer med sälsafari som utgår från Torekov eller Båstad lockar med naturupplevelser utöver det vanliga.

Här kommer ett utflyktstips till havs från vårt systerhotell i Torekov:

Bjärehalvön & Kullahalvön

Kullahalvön må vara känd för sin keramik och Kullaberg, Bjärehalvön för tennis och festligheter. Men detta är platser som bjuder på så otroligt mycket mer. Här kan du njuta av stillhet och skönhet eller kasta dig ut i äventyr och upplevelser.

Läs mer i det inspirerande magasinet ”Två Halvöar”.

Film

Upplev film i Båstad

Båstad kan stoltsera med inte bara en fin biograf utan även en egen filmfestival av hög kvalitet.

Lilla Filmfestivalen i Båstad går av staplen i början av augusti varje år. Festivalen startades av Bo Widerberg 1996 och har sedan dess årligen visat kvalitetsfilmer från hela världen.

Bio Scala ligger mitt i byn, strax ovanför Hotel Skansen, och visar filmer året runt.

Vill du uppleva några av filmhistoriens mest kända platser på riktigt, kan du bege dig till Hallands Väderö, där vårskriket med Ronja Rövardotter spelades in i en skog full av vitsippor. Eller till Hovs Hallar, där Ingmar Bergman spelade in schackscenen till Det sjunde inseglet. Eller varför inte följ Johannes Brosts fotspår i Båstad från Avalon, eller ta ett bad vid badbryggan i Torekov som Mickan i Solsidan.

Vad vill du boka? -->