hovs hallar klippor

Vandring med Hotel Skansen som start

Visste du att Båstad och Bjärehalvön är ett paradis för vandring? Här finns 12 olika naturreservat och lättillgängliga, väl markerade leder som tar dig förbi stränder, genom bokskogar, ålderdomliga jordbrukslandskap, raviner och kullar med utsikt över hav åt tre väderstreck.

Storslagna upplevelser

Med utgångspunkt från Hotel Skansen kan du gå milslånga sträckor längs med stränder och hav, uppför kullar kantade av äppelodlingar och från krönet av backen se ut över hela Laholmsbukten. Styra kosan mot Hovs Hallars ikoniska branter och stenformationer, kanske promenera ner till de färgglada fiskebodarna i Norrebro hamn.

Eller så tar du sikte på Sinarpsdalens sagolika landskap, där du vandrar förbi betande djur och urgamla stengärdsgårdar. Eller traskar upp till Axelstorpsslingan som ringlar genom bokskogen förbi vattenfall och genom branta sprickraviner.

Lättillgängligt och enkelt, året runt

Båstad och Bjärehalvön är helt enkelt ett paradis för alla som älskar att njuta av naturen – dessutom på ett lättillgängligt, enkelt och bekvämt sätt. Här finns 130 km markerade leder och både tryckta och digitala vandringskartor som hjälper dig att hitta rätt.

Ännu bättre är att det är öppet och tillgängligt året runt, tack vare halvöns milda klimat. Varje årstid har sin speciella prägel. Du kan tycka att det inte finns något vackrare än när bokarna precis har slagit ut sina ljusgröna löv. Bara för att nästa gång häpna över sommarens djungelartade frodighet, höstens alla färger och vinterns vidsträckta vyer.

Vandringspaket från kust till kust

Med Kust till kust vandringspaket får du uppleva enastående kustnära vandring längs med Skåneleden mellan Torekov och Båstad, samtidigt som du bor bekvämt och äter gott på två olika hotell under din färd. I Kust till kust-paketet ingår en övernattning på Torekov Hotell och en på Hotel Skansen i Båstad. Du väljer själv varifrån du vill starta. Vill du inte gå hela vägen, bjuder vi på taxi till valfri startpunkt. Med dig får du en ryggsäck med matsäck, karta, tips på mål och upplevelser samt en filt och vattenflaska.

Vandra med teamet

Att kombinera konferens med vandring är ett oslagbart sätt att bygga teamet. Ni har ett tydligt mål och en gemensam aktivitet som (nästan) alla kan vara med på, där deltagarna på ett naturligt och avspänt sätt umgås med varandra. Fråga gärna vårt konferensteam om tips och råd. Vi har haft många konferensgrupper som har gått kortare eller längre sträckor och vi delar gärna med oss av våra erfarenheter.

5 fina vandringsturer i Båstad

Här nedan tipsar vi om fem olika vandringsturer som ligger bra till, när du bor hos oss på Hotel Skansen.

Båstad Runt (foto Anders Karolyi)

Båstad Runt – lättrampat genom kultur och natur

Avstånd från Hotel Skansen: 0 km

En naturskön och kulturfylld vandring i och runt Båstad tätort, som startar direkt utanför hotelldörren. Vandringen tar dig till många skilda miljöer – från det gamla Båstad i väster till lugnet i Malenskogen i öster, där den friska barrskogsluften blandas med havets spännande dofter. För kuriosa längs med vandringen finns en broschyr att hämta på Båstads Turistbyrå.

Längd: 9 km
Tidsåtgång: 3 h
Gradering: Varierande terrräng, lättvandrat 
Start & Mål: Båstad Turistbyrå, Köpmansgatan 1
Markering: Grönt äpple
Rundslinga: Ja

Pershögsskogen (foto Louise Nordström Pettersson)

Pershögsskogen – så vackert och så nära

Avstånd från Hotel Skansen: 400 m

Längs Hallandsåsens branta nordsluttning ner mot Båstad ligger Pershögsskogen. Promenadslingorna i skogen klättrar upp mot åskrönet och ger fantastiska vyer under den del av året då träden står kala. Vårens knoppsprickning, sommarens kompakta gröna lövtak och höstens färgprakt gör skogen till ett omtyckt centralt vandrings- och motionsstråk, året om.

Längd: 1,5 km
Tidsåtgång: 30 min
Gradering: Kuperad terräng, branta partier på naturstig förekommer.
Start & Mål: Prästliden, Båstad
Markering: Upptrampade stigar och skylt vid vägskäl
Rundslinga: Ja

Axelstorpsravinen (foto Anders Karolyi)

Axelstorpsslingan – variationsrikt och kuperat

Avstånd från Hotel Skansen: 2 km till Båstad Sportcenter / 5 km till Axelstorp

På Hallandsåsen, strax söder om Båstad, ligger Axelstorpsravinen. Det är hit Axelstorpsslingan tar dig och ger dig en upplevelse längs vägen med magnifik bokskog, vindlande sprickraviner, naturligt slingrande bäckar och fina utsiktsvyer.

Axelstorpsslingan startar nere i Båstad för att sedan ta dig snabbt ut på landsbygden och upp på Hallandsåsen. Välj mellan att gå hela slingan med start vid Båstad Sportcenter, eller ta bilen upp till Axelstorp.

Längd: 9 km
Tidsåtgång: Ca 3 h
Gradering: Kuperad terräng, branta partier på naturstig förekommer.  
Start & Mål: Utanför entrén till Båstad Sportcenter, Korrödsvägen, Båstad
Markering: Gul
Rundslinga: Ja

Vägbeskrivning med bil från Båstad: kör mot Förslöv, efter att du passerat banvallen i Nötte backar svänger du vänster mitt i backen mot Axelstorp. Kör rakt fram och håll efter ett tag utkik efter ett litet brunt el-hus på höger sida och en P-skylt. Parkera här. En skylt på andra sidan vägen visar sedan var området börjar.

Sinarpsdalen (foto Louise Nordström Pettersson)

Sinarpsdalen – som i en saga

Avstånd från Hotel Skansen: 3,5 km

Som ett stråk mellan Båstad och Grevie går Sinarpsdalen, en tydlig spricka i Hallandsåsen, som bildades för ca 230 miljoner år sedan. Vandringen går genom ett kuperat, vackert och artrikt landskap, med spår från flera generationer tillbaka. Sinarpsdalen fungerar som naturlig betesmark och skänker ro för både dalens kreatur och dig.

En del av leden går på Bjäre banvall, det gamla järnvägsspåret, som idag är en populär rekreationsled.

Längd: 8 km
Tidsåtgång: Ca 3  h
Gradering: Varierande terräng, mer än 50 % av etappen går på naturstig.
Start/mål: Parkeringen vid Nötte backar 378, Båstad
Markering: Röd
Rundslinga: Ja. 

Hovs Hallar (foto Louise Nordström Pettersson)

Hovs Hallar – dramatiskt vid havet

Avstånd från Hotel Skansen: 10 km

Hovs Hallar är ett av Bjärehalvöns främsta smultronställen. Här möts Hallandsåsen och havet på ett dramatiskt sätt med höga uppspruckna klippbranter, klapperstensfält och grottliknande formationer. Det finns ett antal stigar du kan följa både på höjden och längs stranden. Stigarna är inte fullt markerade, här kan du hitta dina egna stigar och uppleva ett riktigt äventyr.

Längd: Det avgör du själv. Området är enbart delvis markerat men du kan hitta dina egna stigar och uppleva ett riktigt äventyr.
Gradering: Kuperad terräng, branta partier på naturstig förekommer
Start & Mål: Parkeringen vid Hovs Hallar, Hovshallavägen 160, Båstad
Markering: Delvis

Mer information

Fler tips på vandringsturer hittar du på Båstad turistbyrås hemsida

Vad vill du boka? -->