kallbadhus båstad par brygga

Kallbada som ett proffs

Kalla havsbad i Båstad

Kallbadhuset ligger på en 60 meter lång brygga i havet, rakt nedanför Hotel Skansen i Båstad. Här möts såväl tillresta gäster som Båstadbor i olika åldrar som badar bastu och tar sitt havsdopp här regelbundet. Du känner igen dem på att de inte har någon badrock från Hotel Skansen och att de sällan använder den varma utomhuspoolen. De kan även ses hjälpa till rätta vilsna förstagångsbadare.

Många – och nu menar vi inte bara utpräglade hurtbullar och finländare – vittnar om hälsofördelar med att vinterbada. För en del är det helt enkelt isvak och kliva i som gäller. För andra bastu först och dopp efter. För ytterligare några är det dopp först och bastu efteråt. Men hur funkar det egentligen, detta med att bada bastu och hoppa i ett vinterkallt hav?

– Det vi brukar rekommendera är en ritual med tre bastusittningar varvade med kalldopp, säger Charlotta Diedrichs, spachef på Hotel Skansen.

Därför får kallbad dig att må bra

Havet visar denna januaridag 4 grader. Hoppar man i iskallt vatten efter bastubadet höjs aktiviteten i det sympatiska nervsystemet. Kroppen kyls ned extremt snabbt, vilket i princip ger en stressreaktion som triggar kroppens försvarssystem. Blodkärlen i huden drar sig samman och den centrala blodvolymen ökar. Blodtrycket stiger och hjärtat utsätts för ökad belastning. Blodgenomströmningen till hjärnan halveras och själva chocken utlöser både endorfiner och adrenalin.

Det låter kanske både galet och farligt, men det är just denna chock som upplevs som positiv för inbitna vinterbadare. I en finsk undersökning rapporterade hela 67% av vinterbadarna ett ökat psykiskt välmående, och 61% mindre eller ingen influensasmitta. Många upplevde också att de fick bättre sömn, mindre värk och förbättrad blodcirkulation. Liknande rapporter kan vi läsa om i svenska dagstidningar och hälsobloggar. Men om det nu är så att vinterbadare faktiskt mår bättre än andra eller att mestadels fullt friska människor börjar vinterbada, det vet man inte så mycket om.

För personer som har högt blodtryck och kända hjärtproblem brukar man säga att det är bra att undvika kallbad. Det tycks dock inte finnas någon forskning som direkt visar på samband mellan hjärtinfarkt och bastu med kallbad. Använd ditt sunda förnuft, och undvik alkohol i samband med din kallbadsritual.

Fyra tips om du vill kallbada som ett proffs:

  1. Det är naket som gäller i bastun (kvinnor och män har separata avdelningar, med undantag för gemensamhetsbastu på vissa tider).
  2. När du rör dig in och ut ur bastun ska du öppna dörren så minimalt som möjligt och stänga direkt.
  3. Satsa på tre rundor med bastu och kalldopp. Ta sedan en stund i loungen, fyll på med vätska och låt upplevelsen landa i din kropp.
  4. Lämna mobilen hemma eller på ditt rum.

______________________________________________________

Mer information om Kallbadhuset

Bilder, historik, entrépriser och öppettider: Kallbadhuset
TIPS! När du bokar spapaket på Hotel Skansen i Båstad får du fri entré till spa och Kallbadhuset. Se våra erbjudanden

Vad vill du boka? -->