Vinterbada i Båstad

Är du en av alla dem som har hakat på de senaste årens vinterbadhajp – eller är du nyfiken på att testa? I Båstad hittar du ett av landets mest ikoniska kallbadhus. Sextio meter ut i Kattegatt knallar hugade badare ner i havet, året runt, för att låta sig omslutas av det salta vattnet. Desto kallare, desto bättre, säger de som vet.

Men hur funkar det egentligen? Ska man bada i baddräkt eller naken? Hur länge ska man vara i? Och är det inte farligt?

En kallchock som gör gott

En vanlig januaridag i Båstad brukar vattentemperaturen i havet ligga runt 4 grader. Det som händer när du sänker ner kroppen i iskallt vatten, är att du först upplever en kallvattenchock. Det innebär att du ofrivilligt drar efter andan och sedan börjar hyperventilera. Kroppen reagerar som vid en akut stressituation och aktiverar stresshormoner som adrenalin, noradrenalin och kortisol. Blodtrycket skjuter i höjden och glukos och fett utsöndras i blodet för att ge energi, om du skulle behöva fly snabbt.

När man sedan kommer upp från det iskalla badet utvidgar sig blodkärlen igen och hela kroppen blir varm. Effekten av stresshormonet kortisol håller i sig under några minuter till timmar, medan en ökning av beta-endorfinhormoner i hjärnan ger smärtlindring och en känsla av eufori.

Det låter kanske både galet och farligt, men det är just denna chock som upplevs som positiv för vinterbadare – och får många att vilja göra det om och om igen.

För personer som har högt blodtryck och kända hjärtproblem brukar man säga att det är bra att undvika kallbad. Använd ditt sunda förnuft och rådfråga din läkare om du är osäker.

Vill du också vinterbada i Båstad? Boka Kallbadspaketet på Hotel Skansen

Vad vill du boka? -->