Allt du behöver veta om vinterbad

Är du nyfiken på hur det är att vinterbada i iskallt vatten? På Bjärehalvön älskar vi att bada och gör det gärna året om. Här får du svar på alla dina frågor om hur det går till – och värdefulla tips från proffsen.

Inspiration till ditt kallbad

Ta en titt på filmen där Linda Ahlström berättar om tjusningen med kalla vinterbad. Inspelad på Kallbadhuset i Båstad i december 2022.

Så vinterbadar du som ett proffs

Här kommer några tips från rutinerade kallbadaren Linda Ahlgren, författare till boken ”Kalla bad”.

Tips nr 1 – vantar och strumpor i neopren

Lindas första tips till dig som vill börja vinterbada är att införskaffa neoprenvantar och neoprenstrumpor för att skydda fingrar och tår. Det är där du blir kall snabbast och på det sättet kan du stanna i vattnet längre.

Tips nr 2 – andningsövningar

Lindas andra tips till dig som vill börja vinterbada är att förbereda dig med enkla andningsövningar, så att du kan njuta mer av badet.

Tips nr 3 – paus efter bastun

Ett tips till dig som tycker om att bada bastu i kombination med vinterbad, det är att ta lite tid efter bastun så att din kropp hinner acklimatisera sig och stilla sig innan du kliver ner i det kalla vattnet.

Om kallbadhuset i Båstad

Ett besök i kallbadhuset vid Hotel Skansen i Båstad är en upplevelse för både kropp och själ. Från hotellet promenerar du på spångar över sandstranden ut till den 60 meter långa bryggan som tar dig till kallbadhuset. Väl där finns en avdelning för herrar och en för damer – varje del med omklädningsrum, dusch, bastu och nedgång till havet. I den gemensamma relaxavdelningen kan ni koppla av efter badet med varm eller kall dryck, brinnande brasa och panoramafönster mot havet. På verandan finns även en gemensam varm japansk pool.

Badkläder eller naket?

I Kallbadhuset har vi separata avdelningar för män och kvinnor, med egna omklädningsrum, duschar, bastu och nedgångar till havet. När du bastar sitter du på en handduk, utan badkläder av hygieniska skäl. Även kalldoppet görs med fördel naken, eftersom badkläder kyler. I utomhuspoolen ska du använda badkläder.

Hur många dopp är lagom?

Det vi brukar rekommendera är en ritual med tre bastusittningar varvade med kalldopp, säger Charlotta Diedrichs, spachef på Hotel Skansen.

Får barn kallbada?

Barn under är välkomna att följa med till kallbadhuset på onsdagar, övriga dagar är åldersgränsen 13 år i sällskap med vuxen. Om barnen däremot ska bada i det iskalla havet, är upp till dem själva och er föräldrar att bestämma. Är man fullt frisk (och naturligtvis simkunnig) ska det inte vara någon fara, men som förälder ska man vara medveten om att barn kyls ner betydligt snabbare i kallt vatten än vad vuxna gör. Vill man inte kallbada är det också mysigt att basta och bada i det varma utomhusbadet tillsammans.

Vad kostar det?

Om du vill komma och vinterbada i kallbadhuset finns det flera olika alternativ:

  • SMALL: Lös entré till kallbadhuset och kom en morgon eller förmiddag (eftermiddagar och kvällar är reserverade för hotellets gäster). Se öppettider och priser
  • MEDIUM: Boka ett dagspa-paket så får du även njuta av en god måltid samt (i vissa paket) en skön spabehandling. Se våra dagspa-paket
  • LARGE: Vill du stanna över natten rekommenderar vi att du bokar Kallbadpaket eller något av våra spapaket. I alla spapaket ingår övernattning, middag och fri entré till spa, rooftop och kallbadhus.

Känn dig varmt välkommen till nya kalla upplevelser i vinter!

Vad vill du boka? -->