Afternoon Tea – varför vi älskar att fika engelskt

Afternoon Tea förr och idag

Afternoon Tea är en stark och gammal engelsk tradition som fått fäste här i Sverige – om än lite mindre traditionsbundet.

Britternas besatthet av att dricka te lär ha startat på 1600-talet med Charles II:s portugisiska hustru, Catherine av Braganza. Efter en stormig båtresa från hemlandet 1662 anlände hon till Hampton Court Palace och begärde in en kopp te för att bota sin sjösjuka. Att dricka te blev en trend som fortfarande håller i sig.

Det var sedan Hertiginnan Anne av Bedford som på 1830-talet började insistera på att bli serverad te med bröd och smör kring klockan 16. Lunch brukade serveras klockan 12 och middagen sent, och Anne var helt enkelt hungrig på eftermiddagen. Snart började hon även att bjuda in sina väninnor och Afternoon Tea-traditionen var ett faktum.

Då var Afternoon Tea ganska enkelt, men på anrika Londonhotell idag är det en festmåltid som ofta inkluderar servitörer med vita handskar, skira tekoppar med guldkant, en meny av teer, bubblande champagne, nybakta scones, små söta bakverk och sandwichar, frukter och bär.

Så fikar du med finess

Om du någon gång är i London och vill uppleva Afternoon Tea, rekommenderar vi att du i god tid bokar en klassiker som The Savoy eller The Ritz. Några tips om du hamnar där:

  • Cream Tea är ofta en enklare variant med bara scones och marmelad, medan Afternoon Tea även inkluderar bakverk. Royal Tea brukar inkludera ett glas champagne. Afternoon Tea kallas ibland High Tea, vilket egentligen inte är samma sak. High Tea traditionellt är mindre formellt och mer av en enkel middag med kött, ägg och ost omkring kl. 18. High här refererar till höjden på bordet, och Afternoon Tea kan även kallas Low Tea. Hängde du med?
  • Klä upp dig, det gör många andra som är där.
  • Sträck inte ut lillfingret när du håller i din tekopp. Det har sagts hjälpa till att balansera tekoppen, men detta stämmer inte och ser därför mest bara fånigt ut och är ett nybörjarmisstag.
  • Man får använda fingrarna till småplocket (som kallas finger food av just detta skäl).
  • Lägg aldrig citron i te som du hällt mjölk i. Det skär sig. Välj antingen mjölk eller citron.

Afternoon Tea på Hotel Skansen

Har du bokat spapaket på Hotel Skansen, får du njuta av vår variant av Afternoon Tea som serveras i vinterträdgården fredagar och lördagar klockan 15.00–17.00.

Vi dukar upp scones, kex, bakverk, ost, vispad grädde, sylter och frukt. Mycket bakat från grunden i vårt eget bageri. Här ser du dock inga vita handskar, inga etikettregler och sällan uppklädda damer i handsydda hattar. Här kan du koppla av precis så som du är.

Boka weekendpaket med Afternoon Tea »

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet behöver specialkost eller handikappanpassning, så ser vi till att ordna allt så bra som möjligt.

Enklast bokar du bord online via knappen nedan!

Vill du att ditt besök hos oss ska bli extra bra? Boka då in en härlig behandling på spa.

Här kan du boka din vistelse. Kontakta gärna oss per e-post eller telefon om någon i sällskapet har specialkost eller allergier så att era måltider också kan bli en fin upplevelse.

Inget möte är det andra likt. Kontakta oss så ser vi till att ert blir precis som ni vill.